Publicación:
Proximate composition and fatty acid profile of wild and cultured juvenile Totoaba macdonaldi

dc.creatorLópez, LM
dc.creatorDurazo, E
dc.creatorRodríguez-Gómez, A
dc.creatorTrue, CD
dc.creatorViana, MT
dc.date2006-06-23
dc.date.accessioned2021-06-03T03:55:10Z
dc.date.available2021-06-03T03:55:10Z
dc.descriptionThe proximate composition and fatty acid profile were determined in muscle tissue and viscera of wild and cultured Totoaba macdonaldi juveniles. Significant differences were found according to diet variations. The fatty acid 20:4n-6 and the n-3/n-6 ratio were significantly higher in wild totoaba than in the cultured organisms. In addition, the level of 18:2n-6 in muscle tissue and viscera of cultured totoaba was significantly higher than that found in the wild organisms, and even higher than the level found in the balanced diet, suggesting a possible accumulation of this fatty acid probably due to the inability to desaturate and elongate C18 PUFAs to C20/22 HUFAs. The natural diet of totoaba seems to be rich in n-3 and n-6 HUFAs. The possible nutritional needs of cultured totoaba to obtain a chemical profile similar to that observed in wild organisms are discussed.en-US
dc.descriptionSe determinaron la composición proximal y el perfil de ácidos grasos en el tejido muscular y vísceras de juveniles silvestres y cultivados de Totoaba macdonaldi, encontrándose diferencias en composición debido al origen de sus dietas. El ácido graso 20:4n-6 y la razón n-3/n-6 en el músculo de las totoabas silvestres resultaron significativamente mayores que los encontrados en las totoabas cultivadas; además, el nivel del ácido graso 18:2n-6 en el tejido muscular y vísceras de los peces cultivados fue significativamente mayor que el encontrado en organismos silvestres o en el alimento balanceado, sugiriendo una possible acumulación de este ácido graso de la fuente alimenticia, posiblemente debido a la incapacidad de alargar y desaturar los PUFAs C18 a HUFAs C20/22. La dieta natural de la totoaba parece contener una gran cantidad de HUFAs tipo n-3 y n-6. Se discuten las posibles necesidades nutricionales de la totoaba cultivada a fin de que estos organismos puedan alcanzar un perfil químico similar al observado en las totoabas silvestres.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.identifierhttps://www.cienciasmarinas.com.mx/index.php/cmarinas/article/view/1059
dc.identifier10.7773/cm.v32i21.1059
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.12930/7398
dc.languageeng
dc.publisherIniversidad Autónoma de Baja Californiaen-US
dc.relationhttps://www.cienciasmarinas.com.mx/index.php/cmarinas/article/view/1059/943
dc.sourceCiencias Marinas; Vol. 32 No. 2 (2006); 303-309en-US
dc.sourceCiencias Marinas; Vol. 32 Núm. 2 (2006); 303-309es-ES
dc.source2395-9053
dc.source0185-3880
dc.subjectTotoaba macdonaldien-US
dc.subjectrequirementsen-US
dc.subjectfatty acidsen-US
dc.subjectwild fishen-US
dc.subjectcultured fishen-US
dc.subjectTotoaba macdonaldies-ES
dc.subjectrequerimientoses-ES
dc.subjectácidos grasoses-ES
dc.subjectpeces silvestreses-ES
dc.subjectpeces cultivadoses-ES
dc.titleProximate composition and fatty acid profile of wild and cultured juvenile Totoaba macdonaldien-US
dc.titleComposición proximal y perfil de ácidos grasos de juveniles silvestres y cultivados de Totoaba macdonaldies-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typePeer-reviewed research noteen-US
dc.typeNota de investigación arbitradaes-ES
dspace.entity.typePublication
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