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Fatty acid profile of Crassostrea rhizophorae from Chacopata and La Restinga lagoons (Venezuela) and Caroni Swamp (Trinidad and Tobago)

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Iniversidad Autónoma de Baja California
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 A comparative evaluation was made of the fatty acid content in total lipid, phospholipid and triacylglycerol extracts of Crassostrea rhizophorae, collected from Chacopata and La Restinga lagoons (Venezuela) and Caroni Swamp (Trinidad and Tobago). The phospholipids and triacylglycerols were separated from the extract by preparative thin-layer chromatography. The fatty acid esterification of these lipids followed by gas chromatography allowed the characterization and quantification of the fatty acids present in the three samples studied. The saturated fatty acid content was higher than the polyunsaturated fatty acid content in the phospholipids and triacylglycerols, while the monounsaturated fatty acids occurred in lower proportion, except for the triacylglycerols from the Chacopata sample, which showed high concentrations of polyunsaturated fatty acids (48.30%) and low concentrations of saturated fatty acids (22.70%). The total percentage of polyunsaturated fatty acids was higher for phospho-lipids than for triacylglycerols. In the case of total lipids, a high concentration of polyunsaturated fatty acids was observed, followed by saturated fatty acids; monounsaturated fatty acids showed the lowest concentration. Based on the high concentra- tions of lipids and polyunsaturated fatty acids of C. rhizophorae found, this species is recommended for human consumption.
Se evaluó de manera comparativa el contenido de ácidos grasos en los lípidos totales, fosfolípidos y triacilgliceroles de Crassostrea rhizophorae proveniente de las lagunas de Chacopata y La Restinga (Venezuela) y el pantano de Caroni (Trinidad y Tobago). Los fosfolípidos y triacilgliceroles fueron separados de los extractos por cromatografía de capa fina preparativa. La esterificación de los ácidos grasos presentes en estos lípidos seguida de la cromatografía de gases permitió la caracterización y cuantificación de los ácidos grasos presentes en las tres muestras en estudio. Los ácidos grasos saturados fueron los dominantes en los fosfolípidos y triacilgliceroles, seguidos de los ácidos grasos poliinsaturados y, en menor proporción, los ácidos grasos monoinsaturados, a excepción de las muestras provenientes de la Laguna de Chacopata, que presentaron elevadas concentraciones de ácidos grasos poliinsaturados (48.30%) y mínimas de ácidos grasos saturados (22.70%) en los triacilgliceroles. El porcentaje total de ácidos grasos poliinsaturados fue mayor en los fosfolípidos que el obtenido para los triacilgliceroles. En los lípidos totales se observaron elevadas concentraciones de ácidos grasos poliinsaturados, seguidas por las ácidos grasos saturados y las menores concentraciones de ácidos grasos monoinsaturados. De acuerdo a las elevadas concentraciones de lípidos y ácidos grasos poliinsaturados encontradas en C. rhizophorae en las áreas estudiadas se puede recomendar su consumo para la alimentación de los seres humanos.
Palabras clave
Crassostrea rhizophorae, bivalve, fatty acids, lipids, Crassostrea rhizophorae, bivalvo, ácidos grasos, lípidos
Citación