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Effect of dietary cholesterol content on growth and its accumulation in liver and muscle tissues of juvenile yellowtail kingfish (Seriola lalandi)

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Iniversidad Autónoma de Baja California
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A feed trial conducted with juvenile yellowtail kingfish (Seriola lalandi) was designed to address the effect of dietary cholesterol content on growth performance and the cholesterol concentration in liver and muscle. For 60 days fish were fed four diets based on defatted fish meal, soy protein concentrate, cholesterol-free fish oil, canola oil, and olive oil, with four different concentrations of cholesterol (treatments Ch0.0, Ch0.05, Ch0.12, and Ch0.19 containing 530, 2880, 4120, and 6170 mg kg–1 of crude fat, respectively). After 60 days, maximum weight gain was obtained with diet Ch0.05, and it was significantly higher than that obtained with diets Ch0.0 and Ch0.19, but not different from that obtained with Ch0.12. Cholesterol concentration in liver and muscle tissues was not affected by the diet, showing no significant differences among dietary treatments with levels reported as normal. Though cholesterol biosynthesis could not be measured in the present work, we discuss the possibility that fish are able to synthesize cholesterol when fed diets containing no or less cholesterol than required, but at the expense of energy consumption, limiting fish growth. We conclude that cholesterol content in aquafeeds affects fish growth when diets are formulated with vegetable ingredients, and the optimal content should be between 2880 and 4120 mg kg–1 of crude fat to avoid consequent cholesterol accumulation in liver or muscle tissues. 
Un ensayo de alimentación realizado con juveniles de jurel de Castilla (Seriola lalandi) fue diseñado para evaluar el efecto de distintas concentraciones de colesterol en la dieta sobre el crecimiento de los peces y la acumulación de colesterol en hígado y músculo. Los juveniles de jurel de Castilla fueron alimentados durante 60 días con cuatro dietas que contenían cuatro niveles de colesterol (tratamientos Ch0.0, Ch0.05, Ch0.12 y Ch0.19 con 530, 2880, 4120 y 6170 mg kg–1 de grasa cruda, respectivamente). Las dietas se elaboraron con harina de pescado desgrasada, concentrado de proteína de soya, aceite de pescado sin colesterol, aceite de canola y aceite de oliva. Después de 60 días, el máximo aumento de peso se registró para los peces alimentados con la dieta Ch0.05, y fue significativamente mayor que el peso obtenido con las dietas Ch0.0 y Ch0.19, pero no diferente del obtenido con Ch0.12. La concentración de colesterol en los tejidos de hígado y músculo no se vio afectada por la dieta, puesto que no se observaron diferencias significativas entre los tratamientos con niveles reportados como normal. A pesar de no haber sido posible registrar cuantitativamente la biosíntesis del colesterol en el presente trabajo, se discute la posibilidad de que los peces son capaces de sintetizar el colesterol cuando su alimento lo carece o tiene niveles bajos, pero a expensas del consumo de energía, lo cual limita el crecimiento de los peces. Se concluye que el contenido de colesterol en los alimentos acuícolas formulados con ingredientes vegetales afecta el crecimiento de los peces, que el contenido óptimo es de 2880 a 4120 mg kg–1 de grasa cruda y que no tiene ningún efecto sobre la concentración de colesterol en el hígado o en los tejidos musculares.
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